2014. december 22., hétfő

Miért is tér vissza-vissza az ember Sarasotába?


              Azon buffalo-i cserediákok, akik az őszi turnusba jelentkeznek, részt vehetnek az évente Sarasotában megrendezésre kerülő „Annual Meeting of the HMAA” konferencián. A találkozó résztvevői nagy többségében Amerikában, illetve Magyarországon dolgozó orvosok. Ami összeköti őket: a magyar eredet, hagyományok és a magyar nyelv. Noha a konferencia nyelve angol, a délutáni közösségi programok alatt már magyarul folyik a társalgás.
Sok fiatal hallgatót, frissen végzett orvost is találunk a konferencia résztvevői között. Idén már külön „Fiatal kutatók” szekció is indult közel 20 fiatal résztvevővel. A rendkívül színes társaság sok helyről érkezett. A kint dolgozó orvosok gyermekeit, a buffalo-i cserediákokat és magyarországi fiatalokat egyaránt megtaláljuk ilyenkor a Mexikói-öböl partján fekvő Sandcastle Resortban. És hogy mi a legjobb az egészben? Sok mindent felsorolhatunk. A hotelt, ami már közel 20 éve otthont ad a konferenciának. A magyar felszolgálólányt, aki mindenkit ismer. Azt, hogy számos magas színvonalú előadást hallhatunk. Híres amerikai egyetemek professzorai foglalják össze legfrissebb kutatási eredményeiket. Az érzést, hogy a hotel medencéje körül végigsétálva szinte csak magyar hangot hall az ember. A minden évben megrendezett vízilabdameccset, ahol a magyar-magyarok és az amerikai-magyarok mérik össze tudásukat. A közös naplementéket a tengerparton. De nem ez a legjobb az egészben. Hanem hogy olyanok itt az emberek, mint egy hatalmas család.
„Mindegy, hogy hol vagy, és mit csinálsz, de sose felejtsd el, hogy honnan jöttél.”, mondta Harangozó Iván, a virginiai Prince William Hospital aneszteziológusa, a HMAA igazgatói tanácsának tagja. És ők nem felejtették el. Nem felejtették el a magyarságukat, még akkor sem, ha ők maguk már Amerikában születtek. Nem felejtették el, hogy ők mennyi segítséget kaptak, amikor nekik szükségük volt rá. És ezt továbbadják. Továbbadják nekünk azzal, hogy elindították és rengeteg energiát és pénzt belefektetve fenntartják a buffalo-i cseregyakorlatot, hogy ők maguk, nagyon sokszor saját pénzüket felajánlva létrehoztak olyan ösztöndíjakat, amivel ki lehet jutni a konferenciára. Hogy a konferencián mindent megadnak a diákoknak, rengeteg közös programot szerveznek, odafigyelnek ránk. Hogy a „Fiatal kutatók” szekción is tömve volt az előadó, mert meghallgatnak minket és kíváncsiak a mi kutatásainkra. Hogy ha valaki úgy dönt, hogy Amerikában szeretne dolgozni, ami segítséget adhatnak, megadnak neki. Egy kicsit úgy kezelnek minket, mint a saját gyerekeiket. És ez az érzés az, ami visszahúzza az embert újra és újra Sarasotába, Floridába a tengerpartra – az, hogy tartozom egy nagy családhoz, amit úgy hívnak: HMAA.


 
2014. 12. 14.

Fülöp Balázs Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése