2014. december 22., hétfő

Sarasota, avagy utazzunk a nyárba...



2014. október 26. hajnali négy óra, Liszt Ferenc reptér, Budapest, 3°C. Itt kezdődött az utunk életem első sarasota-i konferenciájára. Kései indulás, repülés Londonig, átszállás, kései indulás, repülés az észak-karolinai Charlotte-ig, majdnem lekésés (a kaput utánunk zárták be) majd éjszakai érkezés Sarasotába. Rengeteg élmény már az utazás napján, de a java csak ezután jött. Az éjszakai érkezés miatt, csak másnap reggel szembesültünk vele, hogy hol is vagyunk. Gyönyörű hotel, szikrázó napsütés, fehér homok, a morajló Mexikói-öböl, pálmafák és 28°C reggel nyolckor!?
Ez csak valami csoda lehet. A reggelt a konferencia megnyitóján kezdtük, majd az előadások után a szobában készültünk a másnapi előadásunkra és az alábbi képpel próbáltam megnyugtatni a családomat, hogy jó helyen vagyok.


 Kedden a fiatal kutatók nagy számára való tekintettel külön Young Investigators szekció volt számunkra, ahol 15 perces előadások keretében beszámoltunk kutatásaink eddigi eredményeiről, majd a diszkusszióban igyekeztünk megválaszolni a felmerülő kérdéseket és hálásan fogadtuk a tanácsokat és az építő jellegű kritikát. Az előző napi aggodalmaink alaptalannak bizonyultak: egy igazi amerikai hangulatú szekció volt, a kérdéseket az érdeklődés szülte, a tanácsok, kritikák pedig segítő szándékúak voltak. A fiatal kutatók szekciója hatalmas siker volt, a szünetekben és a délután folyamán is rengeteg dicséretet kaptunk, mindenki örült, hogy eljöttünk. A keddi nap végére büszkeség töltött el, életem első angol nyelvű tudományos előadása sikerrel zárult.
A további napok csak felülmúlták az elvárásokat, a szerdai nap az előadások tekintetében a gyermekgyógyászat és a pulmonológia jegyében telt, míg délután a hagyományos vízilabda mérkőzést izgulhatták végig a konferencia részvevői. Este egy helyi mexikói étteremben vacsoráztunk ismét lehetőséget teremtve a csapatépítésre.

A csütörtöki napon a William Ganz Memorial Session hozta el nekünk a kardiológia legújabb vívmányait, majd este következett a gálavacsora a Sarasota Yacht Club-ban. Ez is egy olyan esemény, amelyet kár lenne kihagyni, a helyszín gyönyörű, a vacsora nagyon finom volt, és bátran állíthatom, hogy itt is mindenki remekül érezte magát.
Hamar elszaladt a hét, péntek reggel döbbenten konstatáltuk, hogy ez az utolsó nap, az utolsó reggel, hogy a konferenciára indulunk. Ez a nap a sebészetről és az onkológiáról szólt, majd kora délután megtörtént a 46. sarasota-i meeting ünnepélyes lezárása is. Nem volt már más hátra, mint egy fergeteges halloweeni kocsma party, ahol az ötletes, vicces jelmezeknek és a jó társaságnak hála újabb remek estét tölthettünk együtt.


Úgy gondolom, hogy a sarasota-i konferencia egy hatalmas lehetőség, hiszen egy pozitív, befogadó közegben adhatunk elő angol nyelven, a résztvevők tanácsai, ötletei és kérdései pedig egy új irányba tudják terelni a kutatásainkat. Mindezek mellett kár lenne megfeledkezni a konferencia szabadidős oldaláról: Florida egy csodálatos hely, ahová eljutva október végén is élvezhetjük a nyár egy kis darabját. A konferencia remek lehetőség továbbá a kapcsolatok építésére is: rengeteg érdekes emberrel ismerkedtem meg, akik pozíciójuktól függetlenül nyitottan álltak hozzánk, segítőkészek és barátságosak voltak. Mindezek mellett úgy gondolom, hogy az itt átélteket nem lehet írásban átadni, ott kell lenni, át kell élni! Találkozzunk a jövő évi konferencián! Ha csak egy mód van rá, én ott leszek!


2014. 12. 22.

Szilágyi Gergő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése