2014. december 10., szerda

Egy cseppnyi mennyország a világ másik végén




Az a nagyon kivételes lehetőségünk adódott, hogy részt vehettünk az idei, azaz a 2014-es évi HMAA Annual Scientific Meetingen a napsütötte Sarasotában. Az ott megtartott konferencia tulajdonképpen az amerikai megfelelője a hazánkban évente megrendezésre kerülő füredi HMAA konferenciának, amelyen szintén idén adódott lehetőségünk első ízben részt venni.
A HMAA által szervezett floridai konferenciát már jóval megelőzte a híre: többektől hallott történetek alapján próbáltuk magunk előtt látni a hófehér homokot, a pálmafákat, a gyönyörű szállodát, ám nem túlzás ha azt mondom, hogy minden várakozásunkat felül múlta a valóság. Tampából érkeztünk autóval egy szombati napon Sarasotába G. Zsolttal, és H. Gáborral együtt. A tengerparti fekvésű szálloda lábai előtt terült el keskeny homok karéjjal övezett végeláthatatlan óceán, hihetetlen látványt nyújtva. A szombati napot a már megérkezett konferencia résztvevők közös vacsorája zárta a Phillippi Creek nevű helyen, ami kihagyhatatlan sarasotai élmény az étlapján felsorakoztatott mindenféle tengeri herkentyűnek köszönhetően. Vasárnap délután a konferencia hivatalos megnyitóját megelőzően megtapasztalhattuk a klasszikus floridai tengerparton való strandolást, ami mondanom sem kell, lehengerlő élmény volt.
Hétfőtől ténylegesen kezdetét vette a konferencia, ami reggeltől kora délutánig tartó multidiszciplináris szekciókból állt, az előadások után pedig mindenki szabadon élvezhette a szálloda és a tengerpart nyújtotta kikapcsolódási lehetőségeket.
Ha ez eddig nem lett volna még elég, akkor erre is ki kell térnem, hogy az ott létünk színvonalát még tovább emelte a kifejezetten klassz és népes fiatal társaság – ami egyébként lehet, hogy minden évben ugyanígy összeverődik, de erről (egyelőre) nem tudok nyilatkozni. Mindenesetre így végül a konferenciával egybekötött nyaralást megfűszerezte, hogy a társaság minden este csinált valami programot, mint például vacsora, sétálás, vagy csak a vízparton ücsörgés és dumálás, meg miegymás.. Kivéve persze hétfő este, ugyanis a nagyszámú fiatal résztvevőre való tekintettel a szervezők kialakítottak egy úgynevezett ’Young investigators’ nevű szekciót kedd reggeli kezdettel, ahol majdhogynem mindannyian prezentálhattuk TDK-s vagy PhD-s kutatási témánkat.
A konferenciát a sarasotai Yacht Clubban megtartott záróünnepséggel búcsúztattuk, ami eleve kiváló volt a hely eleganciája és a finom vacsora miatt, ám a hangulatot tovább emelte, hogy a magyarországi HMAA házigazdája, V. Gábor professzor úr, illetve két ’Young investigator’, F. Balázs és F. Bánk lenyűgöző zongoratudásukkal kápráztatta el az estély vendégseregét.


A hetet a 2014. november 1-én este megrendezésre kerülő halloweeni parti zárta, ám azon mi sajnos már nem tudtunk részt venni, ugyanis már útban voltunk hazafelé, és próbáltunk lélekben készülni a minket otthon váró pár fokos hidegre.
Nagyon köszönjük a HMAA-nak a lehetőséget, egy életre szóló élmény volt!

2014. 12. 10.

Karády Júlia és Merkely Gergő



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése