2017. január 1., vasárnap

A filmek életre kelnek                   Egyetemi tanulmányaim során mindig is érdekelt a tudományos élet, így nagy örömömre szolgált, hogy részt vehettem, sőt elő is adhattam a XXIII. Marosvásárhelyi TDK konferencián. Arra nem is számítottam, hogy túl a részvételen és a sikeres előadáson, még egy hihetetlen meglepetésben is részem lehet. Néhány nappal a konferencia után megkeresett a főszervező, hogy vállalnék-e egy Skype interjút az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) két képviselőjével. Természetesen lelkesen igent mondtam, és vártam a fejleményeket. Már maga az interjú is nagy élmény volt, kicsit próbára tehettem magam, és utána hamar meg is kaptam a pozitív visszajelzést, ami egy olyan élménylavinát indított el, amit soha nem fogok elfelejteni.
                   Dr. B. György jóvoltából ebben az évben a Marosvásárhelyi Egyetemről két hallgató is – évfolyamtársam, M. István és én – elnyerhette az HMAA Student Award díját. Hosszas készülődés után izgatottan vágtunk neki a Sarasotába vezető hosszú repülőútnak, ami az eredeti tervek szerint 16 óra kellett volna, hogy legyen. Nos, számunkra ez egy nappal hosszabb lett, mert Atlantában lekéstük a tampai csatlakozásunkat. Atlantában található hivatalosan is a világ egyik legforgalmasabb repülőtere, így a mérete is óriási, mintha egy külön „várost is megismertünk volna a városban”. Különösen kellemes élmény volt, hogy egy sorstársunk, aki szintén lekéste a csatlakozást, segítőkészen elkalauzolt minket, így gyorsan eljutottunk a légitársaság által kijelölt hotelbe. Másnap gond nélkül folytathattunk utunkat Tampa felé, ahol G. Zsolt várt minket, s az ő segítségével jutottunk el végleges célállomásunkba, Sarasotába. Ami az első pillanatban lenyűgözött, hogy az a hangulat, amit a filmekben láttunk, és elképzeltünk az USA-ról, áradt mindenhonnan, benne volt a levegőben. Mindennek a mérete nagy (autók, épületek, utak, hamburgerek), és tényleg le lehet fényképezni egy McDonald’s-ot, néhány Fordot és egy pick up-ot, amerikai zászlóval a háttérben.

 
                   A konferencián rendkívül közvetlenek és barátságosak voltak az emberek. Bárkivel lehetett egy jót beszélgetni, családias volt a hangulat. Délelőtt beültünk az előadásokra, ahol színvonalas és újszerű prezentációkat lehetett hallani, délután pedig szabadabban felfedezhettük a várost.
                   A szervezett programok közül a helyi öbölben a mangrove erdők között tett kajakozás volt a kedvencem. Felfedeztük Sarasota szépségeit, fantasztikus strandját – mely állítólag az USA legfinomabb homokjával büszkélkedhet. Jachtokkal teli kikötőket és pálmafákat láthattunk mindenhol, akárcsak a CSI Miami helyszínelők sorozatban – megkímélve minket az ottani akcióktól.


                   A helyi ételek is egy külön élményt jelentettek, igyekeztünk minél több jellegzetességet kipróbálni, a hamburgerektől kezdve, a tacon keresztül, az osztrigán át, csak úgy élvezkedtünk az ízekben.


                   Volt lehetőségünk meglátogatni a közelben levő Salvador Dali múzeumot, ahol egy felbecsülhetetlen gyűjtemény rejlik. Olyan kincseket láttunk, mint „A hallucinogén torreador” vagy a híres hipersztereoszkópikus kép, amin közelről Gala meztelen alakja, távolról meg Abraham Lincoln arcképe rajzolódik ki. 
                   A Florida vizeiben élő különleges állatokkal kicsit közelebbről is megismerkedhettünk a helyi akváriumban – még a veszélyeztetett manátuszokkal és cápákkal is.
                   Végül élményekkel gazdagodva, sok új embert megismerve és az otthoniaknak vásárolt nagy mennyiségű ajándékkal felpakolva repültünk haza. Hatalmas élmény volt – egy valódi amerikai álom. Őszintén remélem, hogy lesz még alkalmam elmenni Amerikába, és Sarasotát is újból meglátogatni.

2016. 11. 23.
Kálmán Zsigmond

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése