2015. december 28., hétfő

A kerti munka hasznos
2015 áprilisában túl a helyi és az országos TDK Konferencián illetve a hatod év felén éppen a kertben serénykedtem, hogy újra szép formába hozzam a megannyi baráti összejövetelnek otthont adó kis teret. Ekkor kaptam a telefont a témavezetőmtől, Szabó Gábor Tamástól, hogy lehetőleg most üljek le, és utána közöl majd velem egy nagyon jó hírt. Hál’ Istennek tényleg megvárta, amíg találtam magamnak egy helyet és csak utána mondta el, hogy én vagyok a debreceni nyertese a HMAA Student Traveler Awardnak idén. Nehéz leírni azt az érzést, ami a hatalmába kerített a hír hallatán. Megannyi értékes munka közül pont az enyémet választották arra érdemesnek, hogy Sarasotában előadhassam, óriási megtiszteltetés. Ugyanakkor felelősség is, hiszen igazán jól kell teljesítenem a konferencián, hogy a belém vetett bizalmat megháláljam, és bebizonyítsam, hogy tényleg megérdemlem a díjat.
A következő hónapok lázas készülődéssel teltek: repülőjegy, autóbérlés, szállás a konferenciát megelőző kis körútra Floridában. Na meg olyan apróságok, mint szigorlatok, államvizsga, költözés Németországba és munkakezdés. Szerencsére a konferenciával kapcsolatos intéznivalókban minden segítséget megkaptam Ács Gézától, így ezek nem jelentettek komoly terhet.
Végül elérkezett október közepe, amikor kiköltöztünk a menyasszonyommal, Saroltával Freiburgba. Röpke három és fél nap pakolás után pedig már az Orlandoba tartó gép fedélzetén ültünk, izgalommal telve az első Egyesült Államokbeli utunk előtt, amelyen ráadásul mindketten előadást fogunk tartani a HMAA Konferenciáján.
A kevés rendelkezésre álló idő miatt csak egy rövid kört tettünk meg Floridában, de így is maradandó élményt nyújtott a Kennedy Űrközpont és az óceánból felkelő nap látványa Miamiban.
Október 24-én érkeztünk meg Sarasotába, ahol a Mexikói-öbölre néző szobánkból rögtön a naplementét csodálhattuk meg. Igazán pompás fogadtatás, nem is beszélve a „fogadóbizottságunk” kedvességéről. Gézával és Horváth Gáborral a recepción futottunk össze, és gyűjtöttük be a legfontosabb információkat.A konferencián családias légkör uralkodott, az első perctől otthon éreztük magunkat. Az itt megjelent kollégák mind közvetlenek voltak, nem éreztük, hogy mi még kicsik lennénk, mindenkivel meg lehetett találni a közös hangot. Persze ebben biztos nagy szerepe volt a népes Young Investigators tábornak, akikkel majd minden este közös programjaink voltak. Szerencsére a tapasztaltabb résztvevők is szép számmal csatlakoztak hozzánk.


Felemelő élmény volt megtartani az előadásomat, hiszen népes publikum volt rá kíváncsi, és nem sokkal utánam már Sarolta állt ugyanott, és tartotta a saját előadását a témájából. Ezek után már csak élveznünk kellett a még hátralévő számos érdekes előadást és természetesen a social programokat. A konferencia szervezői minden nap kitettek magukért. A délelőtti és kora délutáni színvonalas előadás szekciók után minden napra szerveztek nekünk valamilyen kikapcsolódást. Legyen szó vízilabdameccsről vagy csárda vacsoráról, minden program remekül sikerült.
A konferencia előtt is hálás voltam az Ács testvéreknek, amiért lehetővé tették nekem, hogy részt vehessek ezen a nagyszerű rendezvényen, de utólag, ennyi remek élménnyel és tapasztalattal gazdagodva még nagyobb köszönettel gondolok rájuk és a HMAA minden tagjára, amiért részese lehettem ennek a programnak.
Remélem, hogy hamarosan visszatérhetünk a gyönyörű fehér homokos sarasotai tengerpartra egy újabb HMAA konferenciára.

2015.12.28.
Bojti István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése