2015. november 27., péntek

Expect no more. This is happiness. – HMAA Sarasota 2015
Idén augusztusban második alkalommal vettem részt az Amerikai Magyar Orvosszövetség balatonfüredi konferenciáján. A konferencia idén is kellemes hangulatban telt, és számomra azzal a megtiszteltetéssel zárult, hogy én nyertem meg a legjobb angol nyelvű előadásnak adományozott elismerést, az Ivan Krisztinicz díjat. Ezáltal lehetőségem adódott részt venni az HMAA őszi sarasotai konferenciáján, Floridában, az Egyesült Államokban.

  
Az utazást nagyon vártam, mert régóta vágytam Amerikába, de ez volt az első lehetőségem, hogy elutazzam, és egy hétig megéljem az amerikai életérzést. Az út 22 óra volt Párizson és Atlantán keresztül és legnagyobb meglepetésemre nagyon kényelmesen és gyorsan eltelt. Éjfél után érkeztem meg a konferenciának is otthont adó Helmsley Sandcastle Resort-ba, ezért csak reggel tárult elém a látvány, hogy a szálloda egy gyönyörű fehérhomokos tengerparton fekszik. A következő napon a tengerpartra kisétálva láttam meg, hogy milyen gazdag állatvilága van a területnek. A tengerparton rengeteg madárfajt lehetett látni, némelyik a vízbe csapódva vadászott, vagy a tengerből kimosott kagylókat kereste a parton. A parton végigsétálva, alig pár méterre a tengerben láttam delfint, a sziget sarkánál pedig sokan horgásztak. Számomra kicsit furcsa volt, hogy az itt élő állatokat nem zavarja az ember jelenléte, többször is láttam, hogy nagytestű madarak pár méterre álldogáltak a horgászoktól, és ha úgy tartotta kedvük beleettek a csalis vödörbe.


Hétfőn elkezdődött a konferencia, ahol az első szekcióban tartottam meg előadásomat. Mivel sok fiatal diák és doktorandusz vett részt a konferencián, ezért több külön szekció volt fenntartva számunkra Young Investigators néven. Az előadások a délelőtti, kora délutáni órákban voltak megtartva, ahol sok érdekes, multidiszciplináris előadást lehetett hallani amerikai és magyar professzoroktól, orvosoktól, diákoktól. A konferencia végig magas színvonalú volt, a szünetekben pedig érdekes történeteket lehetett hallani arról, hogy Sarasotában él az egyik legnépesebb magyar kisebbség Amerikában (kb. 5000 fő) Buffalo és Cleveland mellett. Ezt többször személyesen is tapasztaltam, amikor a boltban magyarul szóltak vissza, vagy amikor a reptéren egy biztonsági őr magyar felmenőiről mesélt nekem, illetve arról, hogy pont egy pár héttel ezelőtt volt magyar fesztivál Sarasotában. Szintén érdekes történet volt, hogy a hotel eredeti tulajdonosa, Helmsley asszony, gazdag emberként sok hotelt birtokolt az Államokban, de mindig ez maradt a kedvence és régen még ő dobta be a labdát a vízilabdameccsek elején.


Az előadások után délutánonként sokat strandoltunk a kellemesen hűsítő tengerben, napoztunk az októberi verőfényes napsütésben és 30 fokban. Egyik délután pedig nagyon szoros és izgalmas vízilabdameccset játszottunk. Esténként jókat ettünk a közeli éttermekben, a szállodában megtartott rendezvényeken vagy a helyi magyar csárdában, a gálavacsora pedig az elegáns Sarasota Yacht Clubban került megrendezésre. Vacsorák után általában jókat beszélgettünk a hotelben a medence mellett vagy a tengerparton, ahol megkóstoltuk a helyi whisky különlegességeket is. Az egész konferenciára jellemző volt, hogy mindenki nyitott, barátságos és közvetlen volt, végig nagyon jó hangulat uralkodott, érdekes életutakat és embereket lehetett megismerni és jókat lehetett beszélgetni.


A hét folyamán meglátogattuk az egyik sarasotai kórházat és a világ egyik legnagyobb Salvador Dalí kiállítását, aminek a közeli St. Petersburg ad otthont. Volt szerencsém búvárkodni egyet a Mexikói-öbölben, illetve egy rövid időre Miamiba is ellátogattam.


Így aztán fájó szívvel indultam haza a konferencia után Budapestre, megannyi életre szóló élménnyel és kalanddal, amiket nagyon köszönök az HMAA-nek. Hazafelé az amszterdami repülőtéren szálltam át, ami szerintem az egyik legjobb a világon, az utazóbarát megoldásaival, tudományos kiállításaival és környezettudatos stílusával. Kívánom a jövőbéli Ivan Krisztinicz díjas hallgatóknak, hogy hasonlóan kellemes, izgalmas és élményekkel teli egy hetük legyen, mint amilyen nekem volt, én pedig remélem, hogy egyszer még visszatérhetek a HMAA sarasotai konferenciájára. Talán legegyszerűbben egy képpel tudnám összefoglalni Floridát, az ott töltött egy hetet és a konferenciát:


2015.11.17

Sziráki András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése