2013. december 29., vasárnap

Élménybeszámoló az Amerikai Magyar Orvosszövetség 2013-as floridai kongresszusáról



VI. éves orvostanhallgatóként vettem részt első alkalommal az AMOSZ (Amerikai Magyar Orvosszövetség) nyári, balatonfüredi konferenciáján. Az idei évben – már a Semmelweis Egyetem PhD-hallgatójaként – harmadik alkalommal tartottam előadást a kongresszuson, amellyel elnyertem a legjobb angol nyelvű előadásért járó Ivan Krisztinicz díjat. Előadásom címe: Correlations Between Biomarker Expression Profile and Clinico-Pathological Features of Head and Neck Cancers volt.
Nagy megtiszteltetés volt számomra a díj, egyrészt azért, mert a konferencia történetében először jutalmaztak első díjjal fül-, orr-, gégészeti témájú előadást, másrészt azért, mert a nyeremény egy utat jelentett Floridába, ahol a társaság kinti kongresszusán is megtarthattam prezentációmat.

Az HMAA (Hungarian Medical Association of America) idei kongresszusát 2013. október 27. és november 4. között rendezték Sarasotában, Floridában. Fáradtan - ügyeletből - vágtam neki a hosszú útnak, amely a Budapest - Amsterdam - Atlanta - Sarasota állomásokon át vezetett, és - egy 8 órás amsterdami városnézéssel együtt - mintegy 23 órát vett igénybe. A repüléstől való félelmemnél csak a fáradtság volt erősebb, így az út nagy részét alvással töltöttem, és egykettőre azon vettem észre magam, hogy egy kedves atlantai bevándorlási tisztviselő hölgy - pár magánjellegű kérdést követően - egy "Welcome to the States!" mondat kíséretében az útlevelembe pecsételi a beutazási engedélyt.

A sarasotai hotel közvetlenül a hófehér homokkal borított tengerparton - a Mexikói-öböl partján - helyezkedik el. Szemben az akkor itthon mért 5-10 fokos nappali hőmérséklettel, a napi csúcshőmérséklet 30-32 fok volt, ami ideális volt a tengerpart adta lehetőségek kiélvezésére.

A konferencia tudományos programja rendkívül gazdag volt, felölelte a medicina majdnem minden területét, az előadók között pedig nemcsak neves, kint élő orvosok, hanem magyarországi, itthoni egyetemen dolgozó professzorok is szerepeltek. A konferencia résztvevői voltak a buffaloi és a houstoni hatodéves cserediákok is, akik szintén beszámoltak kutatásaik ereményeiről.

A szociális programok, mint például a halloween party, bankett vacsora a sarasotai Yacht Klubban, kihajózás az öbölbe egy 20 fős katamaránnal, mind-mind színesítették a Floridában eltöltött bő egy hetet. A konferencia adta lehetőségeken túl természetesen szereveztünk egyéni programokat is, ennek során a közel 50 mérföldre lévő, több ezer aligátornak otthont adó Myakka folyón vettünk részt mocsárjáró-túrán, vagy éppen a helyi Ringling parkba tettünk látogatást. Az esték rendszeresen a tengerpartról megcsodált naplementével kezdődtek, és a szálloda jakuzzijában, jó hangulatú beszélgetéssel végződtek.

Csak ösztönözni tudok minden medikust és fiatal kollégát, hogy vegyen részt az AMOSZ balatonfüredi konferenciáján, amely nemcsak önmagában is egy rendkívül jó hangulatú konferencia, hanem az angol nyelven előadást tartóknak esélyük lesz kijutni a következő floridai kongresszusra, ahol - hozzám hasonlóan – a szakmai-tudomáyos elismerésen túl, egy életre szóló élményekben lehet részük.

2013. december 28.

Dr. D. Kornél




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése