2013. január 30., szerda

Autumn in Florida 2012


Egy szép májusi vasárnap reggel, az e-mailjeimet olvasva, váratlan meglepetés ért. A levél feladója a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke volt és az üzenetben - melyben  oktatómat és mentoromat és engem szólítottak meg -, a következő állt:
„A Hungarian Medical Association of America minden évben kiválaszt egy előadást a helyi TDK konferenciánk helyezettjei közül. Örömmel értesítem, hogy az idén az Ön tanítványa, K. Alexandra, nyerte el a díjat. Az erről szóló értesítést csatoltan küldöm.”
Mondanom sem kell, hogy alig hittem a szememnek, és újra és újra elolvastam az üzenetet. A csatolt értesítésből megtudtam, hogy a díjat, melyet 2010-ben Dr. Á. Géza alapított, minden évben egy olyan diák kapja, aki a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán, a helyi TDK konferencia valamely szekciójában első vagy második helyezést ér el. A helyezettek absztraktjait a Tudományos Diákköri Tanács továbbítja a HMAA részére, és ott egy négytagú bizottság bírálata alapján kiválasztják azt az egy absztraktot, melyet érdemesnek ítélnek a díjra. Ezen díj célja, hogy segítse, és ösztönözze a tehetséges diákokat - akik részt vesznek az orvosi kutatómunkában -, hogy nemzetközi szinten is prezentálják munkájuk eredményeit, lehetőséget biztosítva arra, hogy megismerkedjenek az Egyesült Államokban orvosként tevékenykedő magyar kollégáikkal, az ő munkájukkal, kutatásaik legfrissebb eredményeivel.
Mivel korábban még sosem jártam Amerikában, számomra ez a lehetőség óriási dolog volt. A lehetőség megvalósulása pedig egy felejthetetlen élmény.
Miután édesanyámmal - aki elkísért engem az útra - 25 óra utazás után végre megérkeztünk a tengerentúlra, nagyon kedves fogadtatásban volt részünk. Ugyanis a gépünk Tampa-ban szállt le, abban a városban, ahol Á. Géza és a családja él. És Ők mindannyian nagy szeretettel fogadtak bennünket. Megmutatták nekünk a várost, és egy kedves vacsorameghívásban is részesültünk.
Kellemesen töltöttünk el a következő két napot, ugyanis  autót béreltünk, és elmentünk St. Petersburg-be, ahol a híres Salvador Dali Múzeum található, melynek tárlatát egyszer mindenképpen látni kell. Aztán végre, életemben először Clearwater városában sétálva valóra vált az álom, hogy megláthassam a hófehér homokos partot és az óceánt.
Majd pedig együtt elutaztunk Sarasotába, a Helmsley Sandcastle Hotelbe,  ahol a HMAA kongresszusa minden évben megrendezésre kerül. Miután bejelentkeztünk és beléptünk a szobába, csodálatos látvány tárult elénk. A szoba ugyanis az óceánra nézett és így lehetőségünk volt akár egész nap a fehér habokban gyönyörködni. Bár sajnos az első napokban az időjárás elég hűvös volt a Sandy hurrikán hatásának köszönhetően, a hét második felében igazi nyári időjárásban lehetett részünk, és egész nap napfürdőzhettünk.
A konferencián többen is voltunk fiatalok, és a munkánk eredményeit az első napon sorra került ifjúsági szekcióban prezentálhattuk. Én azt az előadást adtam elő, melynek absztraktjával ezt a Travel Award-ot elnyertem. A címe: „Microembolus szignál detektálás a pitvarfibrilláció különböző technikával végzett bal pitvari katéterablációs kezelése során.  Összefüggés a posztoperatív kognitív funkcióval
Maga a konferencia nagyon családias légkörben zajlott, egyetlen teremben, ahol  az orvostudomány minden területéről nemzetközi színvonalú, érdekesebbnél érdekesebb előadások követték egymást. Az előadók között voltak a számomra nemcsak szakmai igényességben, de emberségben és vendégszeretetben, segítőkészségben is valóban példaképpé vált Á. Géza és G. Zsolt is. Nagyon tetszett a Szentágothai János életéről szóló megemlékezés is, melyből nagyon sok tanulságos és érdekes dolgot tudtam meg a mai orvostanhallgatók körében leginkább csak a Funkcionális anatómia című könyv szerzőjeként ismert professzorról, szintén nemcsak szakmai értelemben.
A családias kis szállodában a konferencia napi programja után minden délután felpezsdült az élet a parton és a medence körül, annak köszönhetően, hogy a szervezők minden napra készültek valamilyen programmal ill. meglepetéssel. Volt welcome party, elegáns gálavacsora a sarasotai yacht klubban és egy kötetlenebb formájú kocsma party, ahol hajnalig tartott a mulatság.
Kora délutánonként,  élvezve a lemenő nap utolsó sugarait, szinte minden nap besétáltunk a szállodától nem messze lévő kis bevásárlónegyedbe, ahol kiváló lehetőség nyílik a szabadidő eltöltésére.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindenkinek aki, hozzájárult ahhoz, hogy ilyen feledhetetlen élményben lehetett részem, leginkább Á. Gézának és kedves feleségének.




2013. 01. 30.

Dr. K. Alexandra


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése